⚠️ Pengkongsian Daripada Pharmacist Siti Awe. . Okay untuk post kali ini di instagram aina, Aina nak share berkenaan nutrisi ke-3 dan sebenarnya yang paling penting bagi mereka yang ingin hamil iaitu FOLIC ACID. 😊 . Kenapa Folic Acid sangat penting bagi mereka yang ingin hamil ? . Folic Acid sangat penting untuk pertumbuhan fizikal baby termasuk lah saraf tunjang. . Disarankan pengambilan Folic Acid at least 4 bulan sebelum anda merancang untuk hamil. . Imagine, korang tak consume Folic Acid and suddenly korang hamil dah beberapa minggu. Tanpa pengambilan Folic Acid yang secukupnya, ia boleh mengganggu pertumbuhan baby di dalam kandungan kita dan juga penyebab kepada berlakunya NEURAL TUBE DEFECTS (NTD). . Mainly masalah ini boleh berlaku sekitar hari ke 21-27 kehamilan. Sebab itu lah sangat penting untuk consume Folic Acid daripada sebelum kita plan untuk hamil. . Terdapat 3 jenis NTD :- . • Spina Bifina • Anencephaly . • Encephalocele . . Sebagai seorang ibu, kita nak elakkan abnormality pada baby kita betul tak? So pengambilan Folic Acid adalah sebagai salah satu ikhtiar untuk baby yang sihat inshaaAllah. . Antara supplement Shaklee yang mengandungi Folic Acid ialah B COMPLEX dan VITA LEA ❤️. . Pengambilan Folic Acid semasa hamil dapat memberikan manfaat :- . • Mengurangkan depresi / stress semasa hamil • Bagus untuk perkembangan motor & sensor baby . So untuk semua bakal ibu dan juga ibu ibu sekalian, make sure korang dah consume Folic Acid yer if korang tengah plan nak pregnant atau pun korang dah positive pregnant lagi laa wajib consume. . @ainasupplementsdiary 📲 018 3150 300 . #folicacid #ttc #prenatal #pregnancy #pregnant #iron #zinc #ibuhamil #ainasyuhadashaklee #shakleechandanputri #shakleeipoh #shakleepadangrengas #shakleesungaisiput #shakleekarai #shakleesalak #shakleelenggong #shakleetaiping #shakleeklebang #shakleetasek